fbpx
Bez kategorii

CZYM JEST MASŁO GHEE I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI

Bardzo dużo mówi się na temat masła, jedni słusznie wychwalają jego prozdrowotne właściwości, inni demonizują i zarzucają mu wiele negatywnych właściwości.

Masło istnieje z nami od dawna – jego historia sięga min. ponad sześć tysięcy lat wstecz.

Można by dużo pisać o dziesiątkach zalet spożywania masła, jednak w tym artykule skupimy się na niewątpliwie najzdrowszej formie masła jaką jest masło Ghee.

Masło ghee a masło klarowane

Pierwszym mitem z jakim musimy się rozprawić jest mit, który mówi, że masło Ghee jest tym samym, co znane nam masło klarowane. Jest to powszechny błąd!

Prawdziwe masło Ghee charakteryzuje się zauważalnie ciemniejszym kolorem oraz bardziej intensywnym smakiem orzechowym. Różnica wynika głównie z dłuższego i wolniejszego procesu ogrzewania.

Gdy kupujesz masło Ghee zwróć uwagę na jego barwę. Jeżeli masło Ghee nie jest znacznie ciemniejsze niż popularne masło klarowane – masz do czynienia z podróbką.

Masło Ghee to produkt, który w Indiach uważany jest za święty. W odróżnieniu od Masła Klarowanego, masło ghee używane jest również w celach sakralnych oraz leczniczych!

Odrobina historii

Masło Ghee powstało w Indiach już ponad cztery tysiące lat temu. Jest tam uznawane za świętą żywność. Masło Ghee znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, szeroko pojętej medycynie naturalnej oraz tradycyjnej ajurwedzie. Masło Ghee używane jest również w celach sakralnych i do medytacji. Hindusi stworzyli nawet “Hymn do Ghi”

Hindusi twierdzą, że prawidłowo przygotowane masło Ghee (czyli inaczej niż masło klarowane!) posiada właściwości odtruwające, wspierające koncentrację, zapobiegające niedokrwistości, przyspieszające gojenie się ran, a także łagodzące zapalenia układu pokarmowego!

Mistrzowie Medycyny Ajurwerdyjskiej twierdzą także, iż masło Ghee w żaden sposób nie zaśmieca umysłu i nie zakłócą naturalnej energii ludzkiego organizmu. Warunkiem jest jednak prawidłowe jego wykonanie, dlatego warto zrozumieć różnice między zwykłym masłem klarowanym, a tradycyjnym masłem Ghee o bogatej historii i sprawdzonych przez pokolenia korzystnych wartościach.

Zalety masła Ghee

Masło Ghee jest produktem posiadającym całą listę prozdrowotnych zalet. Można je śmiało określić jako najzdrowszy tłuszcz do smażenia.

Temperatura dymienia masła Ghee przekracza 200 stopni Celsjusza, przez co jest znacznie wyższa od temperatury dymienia zwykłego masła, co wpływa wyjątkowo korzystnie na zdrowie człowieka.

Masło Ghee powstaje poprzez powolne podgrzewanie, co oczyszcza je z wody i substancji nie będących tłuszczami jak np. laktoza czy kazeina. Substancje niepotrzebne zostają wytrącone z masła Ghee w postaci piany na powierzchni lub osadów na dnie.

Dzięki takiemu procesowi masło Ghee jest produktem bezpiecznym dla alergików i osób z obniżoną tolerancją różnych substancji.

Właściwości masła Ghee

Masło Ghee to świetne źródło witamin A D E i K, potasu, miedzy, cynku czy fosforu. Wpływa korzystnie na kondycję skóry, łagodzi stany zapalne, uelastycznia tkankę łączną, a nawet poprawia pracę naszych stawów!

Masło Ghee jest idealnym transporterem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Znacząco wzmaga ich przyswajalność wzmacniając jednocześnie błonę śluzową żołądka i usprawniając pracę układu nerwowego.

Masło Ghee posiada właściwości antynowotworowe i antywirusowe, ułatwia wchłanianie składników odżywczych, wzmacniając pracę całego organizmu. Doskonale działa na wzrok oraz pracę mózgu, wzmacniając połączenie neuronowe.

Co jednak ciekawe, nie tylko spożywanie masła Ghee daje nam korzyści zdrowotne. Masło Ghee nałożone na skórę potrafi przyspieszać gojenie ran, odżywia naszą skórę i działa nawilżająco.

Podsumowanie

Jak widzisz masło Ghee to prawdziwy skarb, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Jeżeli do tej pory zastanawiałeś się jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia – odpowiedź jest banalna. To właśnie masło Ghee!

Treści zawarte w tym wpisie, jak i na całej stronie internetowej https://duchnatury.pl/, mają charakter wyłącznie informacyjny, nie uwzględniają indywidualnych atrybutów czytelnika i nie mogą zastąpić, ani być traktowane jako porada medyczna lub paramedyczna, jako zalecenie w zakresie leczenia, porada czy forma diagnozy. Stosowanie tych informacji w praktyce należy za każdym razem skonsultować na indywidualnej wizycie lekarskiej z lekarzem specjalistą. Nie mogą być też one podstawą do jakichkolwiek roszczeń, każda osoba kierująca się wyłącznie treściami zamieszczonymi w tym wpisie, działa tylko na własną odpowiedzialność

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *